לדלג לתוכן

המוזיאון הארכאולוגי של אדנה

המוזיאון הארכאולוגי של אדנה
חזית הכניסה למוזיאון
חזית הכניסה למוזיאון
חזית הכניסה למוזיאון
מידע כללי
סוג מוזיאון לארכאולוגיה
כתובת רחוב פוזולי, אדנה, טורקיהטורקיהטורקיה
מיקום אדנה עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה טורקיה עריכת הנתון בוויקינתונים
מייסדים Robert Normand עריכת הנתון בוויקינתונים
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה ?–1924
תאריך פתיחה רשמי 1924 עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 36°59′42″N 35°18′49″E / 36.995135°N 35.313741°E / 36.995135; 35.313741
אתר רשמי
מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
סרקופג אכילס עם סצנות ממלחמת טרויה

המוזיאון הארכאולוגי של אדנה טורקיתAdana Arkeoloji Müzesi) הוא מוזיאון לארכאולוגיה בעיר אדנה בטורקיה. הוא שוכן ממערב למסגד המרכזי על שם סבנג'י. המוזיאון מוקדש בעיקר לממצאים ממישור צ'וקורובה בדרום אסיה הקטנה. זהו אחד מעשרת המוזיאונים הוותיקים ביותר בטורקיה.

המוזיאון הוקם בשנת 1924, מיד לאחר מלחמת העצמאות של טורקיה והקמת הרפובליקה הטורקית, בתוך מבנה משטרה. אוסף המוזיאון הכיל בתחילתו עמודים, כותרות וסרקופגים שנמצאו בסביבת המבנה. אליאנקזייד חליל כמאל ביי (Alyanakzade Halil Kamil Bey) מאדנה מונה כמנהל המוזיאון. הוא הצליח להגדיל את האוסף ובעקבות זאת עבר המוזיאון ב-1928 למבנה המדרסה ששכן בבניין שהיה בעבר מסגד קאפר פאשה והוא נפתח לציבור. ב-1950 עבר המוזיאון למבנה נוסף, שמשמש היום את המוזיאון לאנתרופולוגיה של אדנה (Adana Ethnography Museum). בהמשך, גדל אוסף המוזיאון מתוך חפירות ארכאולוגיות שהתקיימו במישור צ'וקורובה. בין האתרים: טרסוס (Gözlükule, נחפר ב-1934), מרסין (Yumuktepe, נחפר ב-1936), ג'ייהאן (Sirkeli, נחפר ב-1938) ויורוויר (Yüreğir, Misis (אנ'), נחפר ב-1958). לאחר גידול נוסף באוסף המוזיאון, שכיסה שטח גאוגרפי גדול מקהרמאנמרש ועד גזיאנטפ, עבר המוזיאון ב-7 בינואר 1972 למבנה בו הוא שוכן היום.

בפברואר 2015 פורסם כי בכוונת המוזיאון לעבור למתחם חדש וגדול יותר, המשתרע על שטח של 40 דונם ובכך יהפוך למתחם המוזיאונים הגדול ביותר בטורקיה. מתחם זה יכלול גם את המוזיאונים לאתנוגרפיה, תעשייה וחקלאות.[1]

מבנה ותצוגה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מבנה המוזיאון הוא בעל שתי קומות. ברחבת הכניסה למבנה המוזיאון פסלים שונים: פסל אריה גדול מהתקופה החתית, שני פסלים של אוגוסטוס קיסר מסיליפקה (Silifke) ואוזונג'אבורצ' (Uzuncaburç) ופסלים נוספים. התצוגה כוללת  סרקופגים עם עיטורים עשירים, פכים, קטפולטות, כתובות, מזבחות ופריטים אדריכליים שונים. אוסף המוזיאון כולל יותר מ-18,100 מוצגים ארכאולוגיים ו-26,500 מטבעות.

התצוגה בקומת הקרקע מורכבת בעיקר מחפצים וממצאים עשויים מאבן. הממצאים החשובים כוללים סרקופג עשוי משיש מטרסוס, המתאר בתבליט את מלחמת טרויה. סרקופג זה ידוע בשם הסרקופג של אכילס גיבור מלחמת טרויה. סרקופג נוסף מתאר את מדוזה, דמות נשית מפלצתית במיתולוגיה היוונית, שהמביט בה ישירות היה הופך לאבן. סרקופג זה הוא מהעיר העתיקה אוגוסטה (Augusta), ששכנה מצפון לאדנה ועתה היא שקועה במימי אגם סייהאן, שנוצר בעקבות בניית סכר סייהאן (Seyhan Dam) על נהר סייהאן ב-1950. פסל ברונזה בגודל אדם מהעיר העתיקה מגארסוס (Magarsus), היום העיר הטורקית קאראטאש (Karataş) בנפת אדנה. כתובת דו לשונית (Çineköy inscription) (אנ') בשפות לווית ופיניקית מהמאה ה-8 לפנה"ס, שנמצאה ב-1997 בכפר צ'ינקוי (Çineköy), השוכן 30 ק"מ דרומית לאדנה. הכתובת עוסקת במלכי אדנה בעת העתיקה.

הקומה השנייה במוזיאון שוכנת באולמות המאורגנים לפי נושאים שונים. במוזיאון אולם מוקדש לממצאים המסודרים לפי סדר כרונולוגי. באולם מגוון רחב של ממצאים מתקופות פרהיסטוריות, החתית, אשורית, פיניקית, פריגית, פיסול הלניסטי. וממצאים מהתקופה הרומית והביזנטית ועד התקופה העות'מאנית. הממצאים כוללים מנחות, כלי חרס, מנורות שמן, פסלי אלילים ואלילות, דמויות של בעלי חיים ועוד. באולם מוצג פסל אל מתל חלף, ופסיפס אורפיאוס מנגן בכלי נגינה לירה. פסיפס זה התגלה ב-Tepebağ, שכונה עתיקה באדנה.

אולם אחר במוזיאון מוקדש לממצאים מהאזור שהגיעו מהחפירות ארכאולוגיות באזור ובאמצעות רכישות. הממצאים כוללים כלים מזכוכית, אריחים סלג'וקים וחתומות מתרבויות השונות.

באולם המטבעות מוצגים תכשיטים וחותמות. מטבעות מלידיה, שלה מיוחסת המצאת המטבע. בנוסף, מוצגות מנחות קבורה שנמצאו באזור אדנה.

גלריית תמונות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]